Uputstvo za korisćenje Amadeus/ETM/Schmetterling online sistema rezervacije avio karata

 

Kao prvo, ponudili smo Vam dva naša sistema za online rezervaciju avio karata. Jedan vidite odmah na samoj stranici ispod uputstva, a na drugi idete linkom (Aldo Travel online rezervacije avio karata-pun ekran/full screan) na koji treba da kliknete da biste prešli na njega. Oba sistema vuku iste podatke od aviokompanija, a jedina razlika je u dizajnu. Ovaj na stranici je u okviru našeg web sajta i možete lako da prelazite na druge naše stranice, a drugi, na linku, je van našeg sajta i zauzima ceo ekran. Vi možete koristiti koji Vam je lakši i pregledniji za upotrebu.

 
1. korak – Možete se registrovati klikom na Registration (ili Login) gde unosite Vašu e-mail adresu i Vaš password. Kada ste to uradili ili ste već ranije registrovani onda se možete ulogovati u rezervacioni sistem. Možete tražiti letove i uraditi rezervaciju i bez ulogovanja ali onda nećete imati svoj account koji Vam omogućava dalje lakše unošenje podataka i gde ujedno imate i pregled Vaših rezervacija koje na taj način možete i sami otkazati.

2. korak – Birate da li želite kartu u jednom pravcu, povratnu kartu ili multi kartu-više različitih pravaca. Zatim birate polaznu i odredišnu destinaciju, datume polaska i povratka, kao i broj i vrste putnika po starosti, klasu sedišta u avionu (ekonomska, biznis ili prva klasa), da li želite samo direktne letove, preferirane aviokompanije (ograničavate pretragu samo na izabrane), i da li ste fleksibilni sa datumom putovanja (+-3 dana) kako biste dobili nižu cenu. Kada sve to popunite kliknete na Search za pretragu letova po zadanim kriterijumima.

* Round trip (povratna karta) * One way (karta u jednom pravcu) * Multileg/Complicated trip (više letova u raznim pravcima)

*Departure (mesto ili aerodrom polaska) *Arrival/Destination (mesto ili aerodrom dolaska)
Izabrati destinacije: pun naziv grada odakle i gde putujete (ili 3-slovni IATA kod grada). Ako ne znate kako se piše unesite početna 3 slova pa će Vam sistem sam izlistati moguće opcije pa izaberite Vašu.
* Outbound date (datum odlaska) *Return date (datum povratka)
Izabrati datum na pokazanom kalendaru. Možete izabrati i veći raspon datuma odlaska ili povratka ako Vam nije bitan tačan dan putovanja nego možda povoljnija cena tih dana.
* Adults Unesite broj odraslih putnika (Ako imate osim odraslih putnika i neku kategoriju dece ili beba/infanta kliknite na “Children, Infant”) i unesite broj odgovarajućih putnika po tabeli starosti koja je prikazana. Za infante (bebe) preporučujemo da izaberete (Infant), znači da sedi u krilu roditelja i da nema svoje sedište jer ako ima svoje sedište onda plaća cenu kao dete preko 2 godine, a ta cena je znatno viša od infant cene bez sedišta. Infanti bez sedišta nemaju pravo na svoj besplatan prtljag.
*Class Ako želite ekonomsku klasu ili najpovoljniju na kojoj ima mesta na traženom letu, onda izaberite Economy ili All classes, a ako želite biznis klasu ili prvu klasu onda odaberite željenu opciju.

Kada ste sve uneli kliknite na donji desni taster (traži/”Search”)

3. korak (odaberite svoje letove/select your flights)

U ovom koraku dobićete mogućnost da izaberete let. U oba naša Search sistema (u okviru našeg web sajta i druga full screen verzija van web sajta) imaju malo drugačiji prikaz ponudjenih letova.
Verzija u okviru našeg web sajta Vam prvobitno daje prikaz po ceni (price) od najniže ka višoj, a možete odabrati i po ukupnoj dužini trajanja leta (duration) ili po vremenu polaska (departure time) od najranijeg ka kasnijim polascima u toku dana.
Sa leve strane imate ponudjene razne filtere ukoliko želite da filtrirate (suzite) ponudu po nekoj Vašoj želji.
Stops (suzite ponudu po tome da li tražite samo direktne letove ili sa jednim ili više presedanja), Airline (suzite ponudu na samo odredjene aviokompanije), Departure airports (suzite ponudu na odredjene aerodrome ako ih ima više u polaznim tačkama Vaših letova), Departure time (suzite ponudu na odredjeno vreme poletanja), Arrival time (suzite ponudu na odredjeno vreme sletanja), Price (suzite ponudu na odredjeni rang ponudjenih cena).

Verzija van našeg web sajta-Full screen verzija Vam prvobitno daje prikaz tri najbolje ponude po rangovima: Optimal-što znači najkomfornija ponuda u odnosu: cena/ukupna dužina trajanja leta, potom srednja ponuda Fastest-znači da je najkraća po dužini trajanja leta, najčešće je tu ponudjen direktan let ako ga ima ili najbrža kombinacija sa više letova i desna ponuda Cheapest-označava najjeftiniju ponudu ali često može ukupna dužina trajanja leta da bude predugačka i nekomforna za Vas.
Sa leve strane imate ponudjene razne filtere ukoliko želite da filtrirate (suzite) ponudu po nekoj Vašoj želji. Prva je da tražite ponudu (+- 3 dana) ako ste fleksibilni sa datumima polaska i povratka pa da Vam sistem ponudi najpovoljniju opciju.
Number of connections (suzite ponudu po tome da li tražite samo direktne letove ili sa jednim ili više presedanja), Price range (suzite ponudu na odredjeni rang ponudjenih cena), Airline (suzite ponudu na samo odredjene aviokompanije), Departure airports (suzite ponudu na odredjene aerodrome ako ih ima više u polaznim tačkama Vaših letova), Departure time (suzite ponudu na odredjeno vreme poletanja), Arrival time (suzite ponudu na odredjeno vreme sletanja).

Ukoliko ste uneli više putnika od jednog onda će iskazana cena biti ukupna cena za sve putnike zajedno.
Kada izaberete Vaš let kliknite na Buy now/Order i prelazite na sledeći korak.

4. korak (detalji o letovima i ceni/flight details i unos Vaših podataka za rezervaciju avio karte)

Sada letove koje ste izabrali u prethodnom koraku imate prikazane detaljnije. Cena je detaljno razložena na činioce i na svakog putnika ponaosob iz čega se vidi da ništa više ne plaćate od prikazanog za izabrane letove (sve takse su uključene u cenu). Takođe možete i da vidite detaljne uslove Vaše odabrane tarife (“Fare rules”).

Dalje dole imate unos Vaših podataka “Buyer contact info/Customer info” i tu u prvo polje unosite Vašu e-mail adresu (gde će Vam stići potvrda rezervacije), u drugo polje pozivni broj za zemlju Vašeg broja telefona, a u treću kućicu Vaš broj za kontakt (bez prve nule!)
U Passenger info unosite prvo pol putnika (Male-muško, Female-žensko), zatim prezime putnika Surname (ne unosite naša slova sa kvačicama, a ako imate u imenu ili prezimenu Đ-unosite kao D ili DJ u zavisnosti kako Vam piše u pasošu, zatim ime putnika Name i datum rodjenja Date of birth.
Potom u sledećem redu unosite državljanstvo Citizenship, vrstu dokumenta s kojim putujete Document type, broj tog dokumenta Document number, kao i datum isteka tog dokumenta Expire date. NIJE OBAVEZAN UNOS VAŠEG DOKUMENTA PRILIKOM VRŠENJA ONLINE REZERVACIJE! Vaš dokumenat (broj pasoša) mogu uneti naši agenti naknadno.

Posle toga imate mogućnost unosa Frequent Flyer broja ako ste član neke aviokompanije, a ponudjene su za sve aviokompanije koje su u Vašoj rezervaciji, tj itinereru.

Na kraju imate ponudjene sve uslove za Vaše letove, pravila za nošenje prtljaga, uslove tarife i uslove agencije. To morate da štiklirate da ste upoznati sa tim uslovima, pa onda možete da potvrdite rezervaciju, kliknuvši na dugme Book.
Tada Vam sistem potvrdjuje rezervaciju porukom na monitoru i slanjem e-maila na Vašu unetu e-mail adresu. Ako ste se ulogovali kao član, tada u Vašem profilu možete videti Vašu rezervaciju i možete je eventualno i otkazati ukoliko nešto niste dobro uneli od traženih podataka ili ipak niste dobro odabrali Vaš let. Otkazivanje sa Vaše strane je bez ikakve obaveze prema agenciji.

5. korak – (naš agent Vam se obraća preko Vašeg unetog e-maila ili Vašeg telefona i dogovarate se o kupovini avio karte)

Čim naš agent dobije Vaš izabrani let putem e-maila i kroz naš rezervacioni sistem, naravno u toku radnog vremena, on Vas kontaktira na Vaš e-mail ili na Vaš telefon. Sa Vama se dogovara oko načina i roka plaćanja avio karata i eventualno ukazuje na neke napomene koje su bitne za Vaše odabrane letove.

Avio karte možete platiti na više načina: gotovinom u agenciji, virmanskom uplatom na naš dinarski račun na bilo koji način (online sa Vašeg računa, preko banke ili pošte), uplatom na naš devizni račun iz inostranstva u valuti EUR ili kreditnim karticama (Master, Visa i American Express) u samoj agenciji ili daljinski bez dolaska u agenciju. Za plaćanje karticama postoji doplata za bankarske troškove (od 2%-3%) u zavisnosti od vrste kartice. Ako su Vaše kartice od Banca Intesa-Srbija, možete platiti avio kartu do 6 rata uz uvećanje za bankarske troškove koji se nama zaračunavaju.

Ukoliko Vam treba bilo kakva pomoć za online rezervaciju avio karata preko naše web stranice, možete se obratiti našim agentima za pomoć u toku radnog vremena ili nam poslati e-mail sa pitanjima.

Vaš ALDO-travel

Online rezervacioni sistem

Rezervišite ONLINE avio kartu za destinaciju gde zelite da idete
Detaljnije →

Facebook

Pratite nas preko Facebook-a, ostavite komentar, preporucite nas vasim prijateljima i informisite se Facebook →

Instagram

Pogledajte nase najnovije objave na Instagramu
Instagram →